Wat is diarree?

Wat is diarree?

Diarree is een losse of waterige ontlasting die wordt uitgescheiden in een groter volume dan normaal en met een hogere frequentie (meer dan drie keer per dag). Dit kan gepaard gaan met koorts en/of misselijkheid en braken. Sommige mensen hebben vaak ontlasting, maar als de stoelgang een normale consistentie heeft is dit geen diarree. Baby's die borstvoeding krijgen, kunnen last hebben van een losse ontlasting. Dit is normaal en geen diarree.


De meeste gevallen van diarree worden veroorzaakt door een darminfectie. Bacteriën, virussen of parasieten zijn hiervoor verantwoordelijk. Denk maar aan het rotavirus of aan de salmonellabacterie die kan voorkomen in bv. rauw vlees, eieren of rauwe melk(producten).


Diarree is een vaak voorkomend symptoom dat zeer uiteenlopende oorzaken kan hebben. Het kan variëren van een milde, tijdelijke aandoening tot een potentieel levensbedreigende (bv. darmkanker).


Diarree kan acuut of chronisch zijn. Een acute diarree duurt niet langer dan enkele dagen en gaat meestal vanzelf over. Houden de klachten verschillende weken aan, dan spreken we over chronische diarree. Zoals dat bijvoorbeeld het geval kan zijn bij het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) of bij de ziekte van Crohn.


Andere belangrijke oorzaken van chronische diarree zijn:


* Diarree ten gevolge van een onevenwichtig voedingspatroon, met te veel cafeïne, zoetstoffen, suikers, alcohol en onvoldoende vezels;

* Diarree veroorzaakt door een verminderde opname van voedingsstoffen, of door een verminderde spijsvertering. Intolerantie voor gluten (coeliakie) is een voorbeeld;

* Diarree ten gevolge van reizen (ook wel ‘Tourista’ genoemd), antibioticagebruik of stress;

* Diarree veroorzaakt door bepaalde medicatie, waaronder antibiotica, maagzuurremmers of ontstekingsremmers.


Wat zijn de symptomen van diarree?


Diarree verwijst naar een frequente en losse, waterige ontlasting, maar kan ook gepaard gaan met andere symptomen:


- Buikpijn;

- Krampen;

- Dringende behoefte om naar het toilet te gaan;

- Opgeblazen gevoel;

- Dorst;

- Gewichtsverlies;

- Koorts.


Diarree kan ook een symptoom zijn van een meer ernstige aandoening als het gepaard gaat met één van de volgende symptomen:


- Bloed of etter in de ontlasting;

- Aanhoudend braken;

- Uitdroging.