Gezondheidsnieuws

Ontdek het laatste nieuws en de beste tips voor een gezonde levensstijl op onze overzichtspagina met gezondheidsnieuws. Hier vindt u een verzameling blogberichten en artikelen over alles wat met gezondheid te maken heeft, van voeding en fitness tot geestelijke gezondheid en ziektepreventie. Blijf op de hoogte van de laatste trends en inzichten en zet vandaag nog de eerste stap naar een gezonder leven.

Blog artikels 49-60 van 85

Pagina's
Sorteer op:
Wat is COPD?

Wat is COPD?

Chronische obstructieve longziekte, of COPD, is een langdurige ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. De luchtwegen zijn blijvend vernauwd en de longen werken steeds minder goed, bijna altijd door jarenlang roken of sterke luchtvervuiling. De opgelopen schade is onherstelbaar.

Wat is mindfulness en wat zijn de basistechnieken?

Wat is mindfulness en wat zijn de basistechnieken?

Mindfulness is niet zomaar een vorm van meditatie, maar een aandachtstraining. Het is een wetenschappelijk onderbouwde psychologische stroming die gaat over ‘leven met volle aandacht’. Er doen veel misvattingen de ronde over mindfulness, waarbij men het vaak koppelt aan spiritualiteit en boeddhisme. In dit artikel leggen we je uit wat mindfulness is, en welke basisstappen je tijdens je dagelijkse leven kan beoefenen. 

Wat is ijzertekort of anemie?

Wat is ijzertekort of anemie?

IJzertekort is de meest voorkomende vorm van bloedarmoede (anemie) en betekent dat je rode bloedcellen te weinig hemoglobine bevatten. Hemoglobine is het eiwit dat zorgt voor het transport van zuurstof naar weefsels en organen.

Wat is chlamydia?

Wat is chlamydia?

Chlamydia is een seksueel overdraagbare infectie (soi), veroorzaakt door de bacterie Chlamydia trachomatis. Chlamydia is erg besmettelijk en de overdracht gebeurtdoor seksueel contact. 

Bruiner worden zonder de zon

Bruiner worden zonder de zon

Heb je graag een gebruinde huid? Er zijn andere mogelijkheden dan urenlang in de zon liggen. Maar hoe krijg je een gezond en natuurlijk bruin kleurtje, tijdens de zomer en winter? Lees hier onze do's en don'ts!

Wat is claudicatio intermittens?

Wat is claudicatio intermittens?

Claudicatio intermittens (in de volksmond ook wel ‘etalagebenen’ genoemd) wordt gedefinieerd als pijn bij het stappen in (meestal één) boven-of onderbeen (dus niet in rust), die terug verdwijnt bij rust (na max. 10 min).

Wat zijn spataders?

Wat zijn spataders?

Men spreekt van spataders wanneer opgezwollen aders duidelijk zichtbaar zijn onder de huid. Dit is het gevolg van een slechte bloeddoorstroming, vooral in de onderste ledematen. De aders slagen er eigenlijk niet in om het bloed op een correcte manier terug naar het hart te sturen. Het bloed blijft ter hoogte van de ader en zorgt voor de abnormale afwijking: de ader raakt opgezwollen en heeft een blauwe kleur onder de huid.

Wat is een blaasontsteking?

Wat is een blaasontsteking?

Een ontsteking van de blaas, ook wel cystitis genoemd, is meestal het gevolg van een infectie met de E. Colibacterie. De bacteriën komen de urinebuis binnen en verplaatsen zich dan naar de blaas. Eenmaal in de blaas hechten de bacteriën zich aan de wand van de blaas en vermenigvuldigen zich. Dit leidt tot ontsteking van het blaasweefsel.

Wat is het prikkelbaredarmsyndroom?

Wat is het prikkelbaredarmsyndroom?

Het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) is een chronische aandoening van het spijsverteringsstelsel die diarree, constipatie, buikpijn, krampen, opgeblazen gevoel en winderigheid veroorzaakt. 

Wat is oorsmeer?

Wat is oorsmeer?

In de wand van de gehoorgang zitten wel duizend kliertjes die een wasachtige olie produceren. Deze wax, beter bekend als oorsmeer, beschermt het oor tegen stof, vreemde deeltjes en micro-organismen.

Wat is rhinitis?

Wat is rhinitis?

Rhinitis is een ontsteking van de neusholte waarbij het neusslijmvlies opzwelt. Veel voorkomende symptomen zijn: niezen, een verstopte neus, een waterige afscheiding (‘loopneus’) en een jeukende neus. Minder frequente symptomen zijn: kriebel in de keel, slechte reuk, pijn in het gezicht, hoofdpijn, jeukende en waterige rode ogen. Rhinitis kan allergisch of niet-allergisch van aard zijn. De meest voorkomende oorzaak van niet-allergische rhinitis is verkoudheid.

Wat is diarree?

Wat is diarree?

Diarree is een losse of waterige ontlasting die wordt uitgescheiden in een groter volume dan normaal en met een hogere frequentie (meer dan drie keer per dag). 

Pagina's